Midden in het hart van Zutphen vind je Keramiek atelier Kom & Kan. Het kleinschalige atelier is van Petra Costerman Boodt. Achter de groene deuren gebeurt het: draaien op de draaischijf, handvormen en vooral experimenteren met klei.
In het atelier zit ik het liefst achter de draaischijf en zoek de grenzen van de klei op. Schalen, vazen, theepotten, kommen, kannen en borden- alles wat gedraaid kan worden. In het atelier wordt gewerkt met wit bakkende klei en af en toe komt er een porseleinen schaal uit de oven. Naast draaien en handvormen decoreer ik graag met Delfts Blauw en ontwikkel ik mijn eigen glazuren.
Het oude ambacht van pottenbakken aan anderen leren is mijn passie. Daarom de naam van het atelier Kom & Kan! Een fijne plek om samen met klei bezig te zijn. Ook jij kan komen om het pottenbakken te leren. Je ervaart hier zelf wat een heerlijk materiaal klei is. Samen met andere cursisten werken we hier vooral met veel plezier.
In het atelier staan acht draaischijven. Vijf gloednieuwe Shimpo RK-3E’s die niet meetrillen tijdens het draaien. De motor is sterk en en kan goed zwaar werk aan (vooral veel kilo’s klei centreren). Dan nog een nieuwe BTH Terraspin en twee wat oudere draaischijven: de Shimpo 21 en een Roderveld 60. De 75 liter Kittec Triple NewGen oven is de meest duurzame die er is.
In het atelier bak ik aardewerk op 1050 graden en gebruiksgoed op steengoed temperatuur (1240 graden). Gebruiksgoed kan in de vaatwasser en de glazuren zijn voedselveilig.
Wil je ook aan de slag in het atelier? Neem dan contact met me op of kijk voor meer informatie bij onze activiteiten
DUURZAAMHEID
Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in het atelier. Zoveel mogelijk hergebruiken we alle materialen: van ongebakken klei, tot het water en de glazuren. Mijn doel is om tijdens het werken in het atelier zo min mogelijk afval te maken en hierbij de duurzaamheidsprincipes na te leven in alles wat we doen.
